Angstsymptomer og depressive tanker
Angst
Har du hjertebanken, åndenød, vejrtrækningsproblemer, kvælningsfornemmelse eller mundtørhed. Ryster eller sveder du meget, er du svimmel, eller oplever du, at dine tænder klaprer? Har du ofte lyst til at trække dig væk, flygte fra det hele? Overvejer du, hvordan du kan undgå forskellige situationer? Tænker du at alt kan gå galt?
Så kan dette være tegn på angst.
Depression:
Er du trist, nedtrykt eller meget træt? Har du svært ved at huske og koncentrere dig? Bliver tankerne hurtigt mange og ender i tankemylder? Tænker du indimellem på, at selvmord kan blive en mulighed, og er din selvtillid og selvværd helt i bund, bebrejder du dig selv for alt? Så kan dette være tegn på depression.
Depression – hvad er det?
Hvis du har en depression, oplever du højst sandsynligt at være trist, modløs eller direkte opgivende det meste af tiden. Du har mistet din energi, og du overkommer ikke så meget – hverken hjemme eller på arbejde. At involvere dig med andre mennesker kan virke fuldstændig uoverskueligt, og det samme kan de helt små ting i hverdagen så som indkøb, opvask og madlavning. Som tiden er gået, er du løbet mere og mere tør for ideer til, hvordan du kan forbedre situationen. Ofte vil du også opleve en masse selvkritiske tanker og en gennemgribende følelse af, at du burde kunne tage dig sammen – og fordi du ikke kan, er du bare ikke god nok. Disse tanker gør kun depressionen værre, og den negative spiral er sat i gang.
Vi taler ofte om depression som en sygdom, noget som kommer til os. Og måske tænker du, at du bare må vente på, at den går over, som en slags sygdom der skal kurere sig selv. Ligesom en influenza eller forkølelse. Sådan er det ikke med depression!
Som med et brækket ben er der behov for hjælp til at få den til at hele, men den gode nyhed er, at der er hjælp at få.
Depression kan komme af mange ting
Depression kan komme af mange forskellige ting. Den kan komme, hvis du for længe går imod dig selv ved ikke at lytte til dine egne grænser, og dermed måske jævnligt ender med at overskride dem. Den kan også komme af, at problemer stiger dig over hovedet både i din hverdag og på dit job. Den kan komme af tab og sorg, som ikke er blevet bearbejdet. Eller af gamle traumer, mobning, en vanskelig opvækst, misbrug, eller af at have skullet være omsorgsperson for en anden voksen eller søskende, så du har måttet tilsidesætte dine egne behov. Endelig kan depression også komme af stress gennem lang tid, hvor du måske bare har knoklet mere og mere på, og ikke været opmærksom nok på dine egne behov og følelser.
Følelser kommer i klemme.
Måske undertrykker du dine følelser og parkerer dem inde i dig i situationer, hvor du skulle have sagt noget – bider tænderne sammen og lukker dig lidt inde i dig selv, bliver stille og indadvendt. Når vi ignorerer eller parkerer vores følelser og reaktioner indeni, oplever vi at blive behandlet dårligt af os selv. Det skaber ofte grobunden for selvkritiske tanker, selv utilfredshed, nogle gange et selvhad, eller oplevelsen af et lavt selvværd.
Depression er en tilstand, der bygger sig op over tid, måneder – år. Og den kan ende i en fastlåsthed og udmattelse, som kan ødelægge livskvaliteten og føre til, at du måske helt har mistet energien til at klare hverdagen, dit job eller livet i det hele taget. Depression er ofte også ødelæggende for de nære relationer, hvis du måske trækker dig og skubber folk væk, eller måske reagerer vredt og irriteret udadtil, fordi du har det så skidt. Ofte bliver depressionen værre og værre med tiden – derfor er det en god ide at få hjælp til at arbejde dig ud af den.
Med depression følger ofte
- Angst
- Stress
- Selvkritiske tanker
- Skyldfølelser
- Lavt selvværd
- Forvirring
- Nedsat evne til at koncentrere sig
- Søvnproblemer
- Fysiske symptomer som fx hovedpine, spændinger og smerter i kroppen, mavepine og spiseproblemer.
- Vanskeligheder med at forstå dine følelser eller at holde dem ud, samt forvirring om hvem du selv er, og hvordan du skal håndtere dit liv bedst.