Tryg tilknytning
Den trygt tilknyttede har haft forældre, der i tilstrækkelig grad har opfyldt barnets naturlige behov for en sikker tilknytning. Forældrene har hvilet i sig selv og været i stand til at være de psykologiske voksne i relationen. Forældrene har repareret på de udfordringer og fejlafstemninger, der har været.
Barnet har oplevet, at forældrenes adfærd har været rummende, kærlig, anerkendende, og ikke-fordømmende, hvilket har givet barnet en tro på, at de altid kan regne med beskyttelse. Det betyder, at barnet har fået tillid, og derfor trygt har kunnet bevæge sig nysgerrigt og udforskende ud i verden velvidende, at der altid var nogen at vende hjem til i den trygge base.
Den trygge tilknytning ønsker vi alle. Det er dog langt fra alle, der starter deres barndom der, og det er derfor vigtigt at vide, at vi kan genoptræne vores trygge tilknytning til andre mennesker.
Tryg tilknytning er den mest betydningsfulde overhovedet for et liv med lethed og glæde, hvor der opleves meningsfuldhed, indre balance, trygge relationer og en stærk følelse af at være værdifuld – for sig selv og andre.
Få en tryggere tilknytning
Er et tilknytningsmønster først skabt utrygt, kan vi ikke få et trygt tilknytningsmønster. Men vi kan få en mere tryg tilknytningsform ved at fokusere på de stabile, trygge og vedvarende relationer, der er og har været i livet. Ved at fokusere på det, der allerede er i orden, bliver der mulighed for, at det kan vokse. Ligesom bevidstheden om og arbejdet med sit tilknytningsmønster kan hjælpe en på vej.
Adfærdsmønstre
- Har basal tryghed i forhold til sig selv og andre
- Stoler på sit eget indre værd.
- Realistisk optimisme med hensyn til fremtiden.
- Empatisk og kan sætte sig ind i andres situation.
- Medfølende og tillidsfuld.
- Åbenhed, fleksibilitet og klar kommunikation om egne behov.
- Opretholder en følelse af naturlig rytme af kontakt og alenehed.
- Har en sund balance mellem opmærksomhed på sig selv og på andre.
- Kan være nærværende i livet, i sine relationer og med en fornemmelse af at være kropsligt til stede.
- Tager initiativ til og tager imod tiltag for at reparere brud og uoverensstemmelser i relationer.
- Kan rumme at andre er forskellig fra dem selv.
- Modstandsdygtig over for stress og andre psykologiske belastninger.
- Tænker, føler og udtrykker sig hovedsageligt med positiv feedback til sin partner.
- Adresserer vanskeligheder i relationer, hvor de hører til, og tager initiativ til at få bearbejdet konflikten.
- Er ikke bange for at være alene eller få erfaringer med egen ensomhed.
- Har medfølelse for sig selv og andre, men man er ikke medlidende.
- Har robusthed og selvværd.
- Sund indre kerne, og kan være i et parforhold, hvor de formår at have sig selv med.
Bryd de utrygge tilknytningsmønstre sammen med din partner
Tilknytningsmønstre er mulige at ændre. Med indsigt, tålmodighed og støtte kan I arbejde hen imod en mere tryg og tilfredsstillende relation. Det kræver mod at dykke ned i jeres historie og forstå dens indflydelse, men gevinsten er værdifuld: en relation præget af tillid, kærlighed og ægte forbindelse.
- Lær dit og din partners tilknytningsmønstre at kende. Vid at uhensigtsmæssige reaktioner ikke har noget med den anden at gøre, så er det lettere at bære over med hinanden.
- Vid, at du fra naturens side er designet med den trygge tilknytningsform. Kærlighed er ikke noget, du skal lære, det skal du genopdyrke og være nænsom omkring.
- Husk, at vi ikke er vores tilknytningsmønstre, de er tillærte, og de kan derfor ændres.
Din tilknytningsform er ubevidst, og selvom du erkender og anerkender den, er det ikke altid nok til at ændre på den. Derfor kan terapi være en god hjælp.