Skip to main content

Der er sorgen efter man har mistet en man har kær, det kan også være at man har fået en livstruende sygdom, en anden kan være at man er pårørende, og har brug for at få talt omkring de udfordringer det giver. Disse er nogle af de mere oplagte emner for sorgarbejde.
Andre kan være at man er blevet skilt, og kan ikke komme videre. Eller man er blevet opsagt fra sit job eller man ikke kan varetage det mere – disse er også emner hvor man arbejder med sorgprocesser. At acceptere at tingene forholder sig som de gør, og derefter får man arbejdet med smerten og give slip. Til sidst komme ind i at kunne se fremad og finde frem til – hvad nu?

Et indblik i hvad der sker i et forløb når man er fastlås i bitterheden.

En mand sidst i 40´erne er blevet fyret fra sit arbejde et halv år tidligere. Han er fastlås i hvordan tingene var da han var ansat, og kan ikke komme videre i sin jobsøgning, og livet i alt almindelighed. Vi finder frem til at han er meget bitter omkring det der skete og han kan ikke slippe det. Jeg spørger ham – hvem bitterheden rammer, og her ser han at det kun er ham selv han rammer og det gør ondt. Han når ind til at han faktisk har været ”gift” med sit arbejde, og han føler sig afvist og når ind til ensomheden, og derfor gør det virkelig ondt.
Vi taler omkring mulighederne for at komme ud af bitterheden, og derefter hvordan han kan få sagt endeligt farvel til sit job.
Hvis manden ikke havde valgt at sige stop, og starte i terapi ville alternativet være at han havde fortsat den bitre og lidelsesfulde kamp for at holde fast i det der var.
Det vi også kiggede på var:
– Hvem er du, når du ikke bare er dine handlinger, dit arbejde, din krop, dine tanker, dine følelser, din smerte.
Denne tankerække er en øvelse i at adskille sig, give slip og hengive sig til hvor man er, til det der kaldes at leve i nuet.
Udfordringen var at turde at give slip og gå ind i smerten og vreden, dvs. i sorgen over de klare tab i sit liv som han først nu var begyndt at erkende på et dybere plan.
Har du brug for at få arbejdet med din sorgproces – så tag fat på mig og lad mig i kærligt nærvær hjælpe dig nænsomt og roligt til at komme videre.
hjerte