Stress, angst og depression

Få hjælp til at finde balancen

Stress, angst og depression er en realitet for mange af os, der jonglerer krav fra job, parforhold, økonomi, familien, sociale medier og mere. Ofte påvirker de hinanden, hvilket kan opleves som forværring. Når krav overstiger dine ressourcer, kan det føre til fysiske og mentale symptomer. At kende tegnene og reagere i tide er afgørende.

Stress i flere stadier

Stress kan være mange ting, og der kan skrives utrolig meget om stress, men helt kort; så kan stress booste din ydeevne og kortvarigt være ganske ufarligt, men presses vi over en længere periode, kan det blive aldeles alvorligt.

Når stress er ufarligt kommer kroppen i en akut stresstilstand, som du hurtigt kan komme over, du kan opleve hjertebanken, ændret vejrtrækning, muskelspændinger, rysten eller ”sommerfugle” i maven – alt sammen dog midlertidigt.

Oplever du stress gennem længere tid. Vil kroppens signaler forstærkes og du kan opleve træthed, dårlig nattesøvn, uro i kroppen, indre modstand mod at foretage dig noget, irritation, du kan have lettere til tårer, være tavs og indadvendt. Her begynder stressen at blive mere alvorlig.

Har du kronisk stress har du for længe overhørt dine alarmklokker. Du vil typisk være mere glemsom, fraværende og aggressiv, du vil kunne opleve uforklarlige smerter, være mindre social, have fordøjelsesproblemer, menstruationsforstyrrelser og ikke mindst manglende erkendelse af stress. Oplever du den kroniske stress, så er der god grund til at søge hjælp af en professionel, som kan hjælpe dig med at finde ind til, hvad der udløser stressen, hvad du kan gøre for at arbejde dig ud af den.

Kommer du til mig med stress, så vil vi blandt andet kigge på, hvilke følelser og personlighedstræk, som er i spil. Det kan for eksempel være:

  • Din indre kritiker, der konstant minder dig om, at du kan gøre det bedre, og at du skal fortsætte, indtil du når dine egne eller andres krav.
  • Perfektionisten, som insisterer på, at alt skal gøres perfekt – og aldrig er tilfreds med, hvornår noget er godt nok.
  • Offeret, der tænker: “De andre kan ikke lide mig, jeg er ikke god nok, og det er synd for mig.”
  • En følelse af mindreværd, hvor du tror, at dine præstationer kan gøre dig mere værdifuld i andres øjne.
  • Frygten for kedsomhed, der driver dig til konstant at være i gang.
  • Frygten for at være alene, som får dig til at undgå stilhed og isolation.
  • En oplevelse af at alderen trykker, hvor du presser dig selv til at klare det samme som altid – bare for at bevise, at du stadig kan.
  • Alle disse handlemønstre kan bidrage til, at stress får fat, hvis vi ikke bliver bevidste om dem. Når vi bliver bevidste om dem, kan vi modsat afhjælpe vores stress tilstand.
  • Genkender du dig selv, så er du mere end velkommen til at tage fat i mig.

Angstsymptomer og depressive tanker

Angst – Når frygten styrer

Angst er en naturlig reaktion, som vi alle kan opleve i pressede situationer. Men for nogle kan angsten tage overhånd og begynde at styre hverdagen. Her vil du kunne opleve symptomer som hjertebanken, åndenød, rysten, svimmelhed eller en konstant følelse af uro, som kan gøre selv små opgaver uoverskuelige.

Angst kan også vise sig som overdreven bekymring, undgåelse af sociale situationer eller tanker om, at det værst tænkelige altid vil ske. Det kan være svært at håndtere angst tanker alene.mOplever du angst, kan en professionel hjælpe dig med at arbejde med de tanker, følelser og reaktioner, der ligger bag din angst.mAngst behøver ikke at styre dit liv. Det første skridt er at række ud. Og du er så velkommen hos mig.

Depression – Når mørket tager over

Er du trist, nedtrykt eller konstant træt? Har du svært ved at huske og koncentrere dig? Bliver tankerne hurtigt mange og ender i tankemylder? Har du meget selvkritiske tanker og er din selvtillid og dit selvværd helt i bund? Hvis du genkender dette, kan det være tegn på depression.

Depression – hvad er det?

Depression er mere end blot en dårlig dag eller periode. Det er en tilstand, hvor tristhed og modløshed fylder det meste af tiden, og hvor energien og lysten til livet forsvinder. Mange oplever, at selvværdet daler, og selvkritikken tager over. Tanker som “jeg burde kunne klare det her” kan blive en daglig belastning, der skaber en ond spiral og forstærker følelsen af ikke at være god nok.

Sociale relationer kan virke uoverkommelige, og isolation bliver ofte en ufrivillig konsekvens. Alt det, der før var meningsfuldt eller glædesfyldt, kan miste sin betydning. Hvis du oplever dette, er det vigtigt at vide, at depression ikke bare går væk af sig selv. Ligesom et brækket ben kræver behandling, har du også brug for hjælp til at hele en depression.

Depression kan have mange årsager. Blandt andet kan det være langvarig overskridelse af egne grænser og tilsidesætte behov. Det kan være ophobede problemer på jobbet eller i privatlivet, ubearbejdet sorg,tab eller gamle traumer fra barndom eller opvækst, fx mobning, misbrug eller ansvar, der var for stort i forhold til din alder. Depression kan også udløses af langvarig stress, hvor du har tilsidesat din egen trivsel. Alle disse belastninger kan skabe en ubalance, der gør det svært at finde glæden og energien igen.

Selvom det kan føles uoverskueligt at række ud efter hjælp, er det et rigtig vigtigt skridt mod bedring. Professionel støtte kan hjælpe dig med at forstå og bearbejde de følelser og oplevelser, der ligger bag depressionen. Du behøver ikke klare det alene. Jeg vil gerne støtte dig i at finde tilbage til glæden og energien. Ræk ud – du er så velkommen hos mig.

Samtaler med fokus på dig

Selvværd

Føler du dig ikke ønsket? Har du svært ved at sætte grænser? Taler du negativt om dig selv? Lavt selvværd kan snige sig ind og påvirke både din selvopfattelse og dine relationer mere, end du måske er klar over. Men det behøver ikke være sådan.

Læs mere

Referencer om psykoterapi

Livet har op og nedture, helt naturligt. Læs hvad klienterne skriver om deres egne udfordringer og hvordan de oplevede at få hjælp hos Relationshuset Hvass.

Referencer

Skriv eller ring til mig

Har du spørgsmål eller ønsker du at høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe?
Du er meget velkommen til at ringe eller skrive for en kort og uforpligtende snak – en mulighed for at afklare dine behov og se, om jeg er det rette valg for dig/jer.
Du kan kontakte mig på 60 24 96 67 eller kontakt@relationshusethvass.dk.

    Ønsket kontaktform
    TelefonE-mail